IS SUIKER GIFTIG VOOR ONS?

Wij weten dat suiker dik maakt, maar ‘doodt’ het ook?

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werden intensieve campagnes gevoerd tegen het eten van vet voedsel. Veel vet eten met als gevolg dichtgeslibde aderen zou de belangrijkste oorzaak zijn van de enorme toename in doden door hart- en vaatziekten. Maar…ook nadat de consumptie van vet verminderde, bleven hart- en vaatziekten bijna onveranderd hoog. Uit verder onderzoek bleek dat de hoge inname van suikers eveneens een belangrijke rol spelen.

We weten al jaren dat te veel suiker ons dik maakt, maar onderzoekers beweren nu dat suiker ons zelfs ‘doodt’.

Jaren geleden gaf Dr. Robert Lustig, een specialist op het gebied van afwijkingen van hormoonfuncties in de jeugd en jeugdcorpulentie aan de School of Medicine van de Universiteit van Californie in San Francisco een lezing met de titel Sugar: The Bitter Truth, dat later op YouTube werd geplaatst. In korte tijd hadden meer dan 2 miljoen mensen de video gezien die inzicht geeft in de biochemie van suikers in combinatie met de gezondheid van de mens. Dit gebeurde zelfs nog voordat Dr. Lustig op ’60 Minutes’ verscheen en daarin corpulentie, diabetes, hart- en vaatziekten en nog vele andere ziekten die de mensheid tegenwoordig ‘plagen’, aan het overmatig gebruik van suikers toeschreef.

Wat maakt suikers zo schadelijk? Het heeft er alles mee te maken hoe suikers in het lichaam worden afgebroken. Zowel suikers als high fructose corn syrup (HFCS) bestaan zowel uit fructose en glucose (suiker is een 50-50 mengvorm terwijl HFCS uit 55 procent fructose bestaat). En het is de fructose dat de problemen veroorzaakt.

Zo worden de 100 calorieën aan glucose in een aardappel en de 100 calorieën van suiker (bestaande uit 50% glucose en 50% fructose) heel verschillend afgebroken zodra zij door het lichaam worden opgenomen. Glucose wordt door elke cel in het lichaam afgebroken terwijl fructose vooral door de lever wordt afgebroken. Hoe meer fructose, hoe harder de lever moet werken en wanneer de lever te hard moet werken, gaat het suikers omzetten in vet. Hoewel er dus evenveel calorieën zijn opgenomen, worden de calorieën uit suiker veeleer omgezet in vet dan die uit een aardappel.

Volgens Dr. Lustig consumeert de gemiddelde Amerikaan jaarlijks omstreeks 60 kilo suiker, in de vorm van natuurlijke suiker en HFCS. Gezondheidsgoeroes wijzen al jaren op de schadelijke effecten van HFCS, maar volgens Dr. Lustig is er vanuit het gezichtspunt van de stofwisseling geen enkel verschil tussen de door mensen gemaakte zoetstoffen en natuurlijke suikers. “In principe zijn zij even schadelijk. Zij zijn even "giftig”. In zijn lezing ‘Bitter Truth’ claimt hij dat deze toegevoegde suikers meer zijn dan slechts ‘lege calorieën’; het zijn gifstoffen die ons elke dag ‘een beetje meer doden’.

In zijn interview met Dr. Sanjay Guptah op ’60 Minutes’ ging Dr. Lustig zo ver dat hij suikers op dezelfde lijn stelde als alcohol en sigaretten: “Uiteindelijk is hier sprake van een gezondheidscrisis. Je moet dit groots aanpakken en je moet dit over de hele lijn doen. Alcohol en tabak zijn goede voorbeelden. Ik vind dat suiker in exact dezelfde categorie valt”.

Heeft Dr. Lustig gelijk? Als dat zo is, kan dit de verklaring zijn van de voortdurende toename in corpulentie bij kinderen en volwassenen en van diabetes gedurende de afgelopen 30 jaar. Volgens hem eten we niet slechts meer calorieën, maar ook meer suikers. En volgens hem spelen suikers ook een rol in de ontwikkeling van andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en zelfs sommige vormen van kanker.

Voor een beter begrip van de stellingen van Dr. Lustig, bekijk de serie ‘The skinny on obesity’.