HARMONIE IN MUZIEK
Music, ‘the organization of sound toward beauty’
Muziek was een van de eerste vormen waarbij mensen harmonie ervoeren. De harmonie, ontstaan door het samenspel van allerlei instrumenten, vormde een inspiratiebron voor veel mensen. Steeds weer waren er componisten die er in slaagden muziek te maken die harmonisch zo mooi gecomponeerd was, dat zij mensen nog eeuwen daarna bleef aanspreken. Niet voor niets noemen wij dit ‘klassieke muziek’.
Als kinderen houden wij al van muziek. Eigenlijk al daarvoor. Als we vóór de geboorte muziek ervaren hebben, herkennen we deze muziek na de geboorte en worden daar rustiger van. Deze liefde voor muziek en harmonie behouden we als we ouder worden. Er wordt zelfs beweerd, dat we van het luisteren naar klassieke muziek slimmer worden (het ‘Mozart-effect’). Dit is echter nooit bewezen. Het is wel duidelijk dat het je helpt om je beter te concentreren (Kinderen en muziek).
Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven. Het kan helpen verdriet te verwerken of om onszelf af te reageren na een zware of vervelende dag of om ons goed te voelen, in harmonie met onze omgeving.
Je muzieksmaak ontwikkelt zich voornamelijk tijdens je adolescentie. De muziek waar je naar luistert zegt ook iets over je persoonlijkheid (Je bent muziek).
Alle kenmerken die we in de hedendaagse muziek tegenkomen, zoals ritme, melodie, harmonie en vorm, stammen in feite uit de klassieke muziek. Klassieke muziek heeft in het algemeen een strakke structuur. Luister maar eens naar de Brandenburgse Concerten van Johann Sebastian Bach, één van de hoogtepunten uit het klassieke repertoire (Youtube).
Het boek ‘Classical Music: The 50 greatest composers and their 1000 greatest works’ (Phil J. Goulding: Classical Music) geeft een goed overzicht van de diversiteit van klassieke muziek van de Renaissance (ca. 1500) tot de moderne tijd. Een bespreking van dit boek is te vinden in het Nederlandse dagblad Trouw.
Informatie over de 50 componisten uit dit boek en een aantal andere zijn in een tijdlijn geplaatst (Tijdlijn Componisten). In deze tijdlijn kun je zien uit welke periode de componist afkomstig is, meer te weten komen over zijn leven (Wikipedia) en een video zien (YouTube) van de uitvoering van één van zijn werken. De lijst is een goed startpunt als je kennis wilt maken met klassieke muziek.